29 Maddede 2021 Türkiye Dİjİtal Raporu

Dikkat çekici verilerin yayınlandığı, Türkiye’nin dijital dünyasına dair önemli istatistikler sunan, Hootsuite & WeAreSocial iş birliği ile hazırlanan 2021 Türkiye Dijital Raporu’nu inceledik.
Bu rapor, Türkiye’de internet, mobil, sosyal medya ve e-ticaret durumuyla ilgili temel verilerle dijital tüketici davranışındaki değişiklikleri analiz ediyor.
Önemli olabileceğini düşündüğümüz maddeleri yazımızda sizler için derledik.
*Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
A- TÜRKİYE GENEL BAKIŞ

Ülkemizde internet kullanıcı sayısı %6’lık büyüme yani 3.7 milyonluk bir artış ile 65.8 milyon olurken aktif
sosyal medya kullanıcı sayısı %11’lik bir büyüme sonucu 6 milyonluk bir artış göstererek 60 milyona ulaştı.
A.1. Nüfus Demografisi ve Diğer Temel Göstergeler

Nüfus %1 büyüme ile 84.69 milyona ulaştı. Nüfusun %50.6’sını kadınlar %49.4’ünü erkekler oluşturuyor. 15 yaşın üstündeki nüfusta genel okur yazarlık oranı %96.2 iken bu oran 15 yaşın üstündeki kadınlarda %93.5 erkeklerde ise %98.8 oldu.
A.2. Yaş Gruplarına Göre Nüfus

13 ve üzeri yaş grubu 67.3 Milyon ile nüfusun %79.4’ünü oluştururken 18 ve üzeri yaş grubu 60.5 Milyon ile %71.4 oldu. 16-64 yaş arası grup ise 55.5 Milyon ile %65.5 olarak gerçekleşti.
A.3. Cihaz Sahipliği

Verilere göre 16-64 yaş arası grupta neredeyse herkes telefon kullanıyor. Burada dikkati çeken kısım ise bu grubun %97.2si’nde akıllı telefon mevcut. Tabloda dikkati çeken bir diğer unsur tablet oranının da artıyor olması. Akıllı saat kullanımı %24.5’ken sanal gerçeklik cihazı kullanımı %6.1 olarak gerçekleşti.
A.4. Medyada Ne Kadar Zaman Harcadık?

Tüm cihazlar baz alındığında 16-64 yaş arası grupta günlük ortalama 7 saat 57dakika internet kullanım süresi görmekteyiz. Televizyon izlemeye ayrılan süre ortalama 3 saat 13 dakika olurken sosyal medya kullanımı ortalama 2 saat 57 dakika olarak gerçekleşmiş.
B- İNTERNET KULLANIMINA GENEL BAKIŞ

İnternet kullanıcı sayısı 66 Milyon’a yaklaşırken o bu sayı nüfusun %77.7’sini oluşturuyor. Mobil cihazlarla internete ulaşımda oran ise %94.5 olarak gerçekleşti.
B.1. Mobil İnternet Kullanımı

62 Milyon’dan fazla bir nüfus mobil internet kullanıcısı durumunda. Bu sayı internet kullanıcılarının %94.5’ini oluşturuyor. 16-64 yaş arası grupta günlük ortalama 4 saat 19 dakika mobil internet kullanım süresi mevcut.
B.2. Web Trafiğinin Cihaza Göre Dağılımı

Mobil telefonlarda bu oran %5.7’lik bir azalışla %70.5 olarak gerçekleşirken laptop ve masaüstü cihazlarda %15’lik bir artışla %27.8, tabletlerde %75’lik artışla %1.6 oldu. Pandeminin etkisiyle evden çalışma kültürünün bu değişimlerde etkisi büyük.
B.3. Web Trafiğinin Tarayıcıya Göre Dağılımı

Trafiğin çok büyük kısmı %75 ile Chrome kullanıcılarına ait. Onu %10.9 ile Safari %6.3 ile Samsung Internet takip ediyor. Fakat Firefox, Opera, Edge ve diğer tarayıcıların kullanımı az olarak gözükse de büyüme oranlarını dikkate aldığımızda bu tarayıcılara kullanım talebi arttığını görmekteyiz.
B.4. En Çok Hangi Sitelere Girdik? (Semrush)

Semrush verilerine göre Google en çok ziyaret edilen website olurken onu Youtube, Hürriyet ve Sözcü takip ediyor. Evden eğitimle birlikte EBA’nın 5.sırada bulunması da olağan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.Semrush verilerine göre Google en çok ziyaret edilen website olurken onu Youtube, Hürriyet ve Sözcü takip ediyor. Evden eğitimle birlikte EBA’nın 5.sırada bulunması da olağan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
B.5. En Çok Girdiğimiz Sitelerde Cihaz, Yaş ve Cinsiyete Göre Trafik Dağılımı

18 yaş üstü gruplarda website trafiğinin cihaz, yaş, cinsiyet ve tekil ziyaretçi gibi kırılımların oranlarını görmekteyiz.
B.6. En Çok Girdiğimiz Sitelere Sosyal Medya Yönlendirmelerinden Gelen Website Trafiği

Trafiğe göre top websitelerin sosyal medyadan nasıl trafik aldığını tabloda görebiliriz.
B.7. 2020’de Google’a En Çok Neleri Sorduk?

Pandemi ile birlikte gelen kısıtlama süreçlerinde ev ortamında bulunulmasına rağmen havaların nasıl olacağı sorusu zirvede yer alıyor. Bu süreçte HES, kısıtlama gibi kelimelerin tabloda yer bulamaması da ilginç bir durum olarak göze çarpıyor.
B.8. Çevrimiçi İçerik Aktivitelerimiz Neler?

16-64 arası yaş grubuna baktığımızda online video izleme oranı %98.8 olarak gerçekleşirken vlog izlemesi %44.8, akış hizmetlerinde müzik dinleme %79.9, online radyo istasyonlarında dinleme %40.7, podcast dinleme ya da izleme %31.9 oldu.
C - SOSYAL MEDYA KULLANIMI GENEL BAKIŞ

Aktif sosyal medya kullanıcısı 6 milyonluk artışla 60 milyon oldu. Sosyal medyayı mobil telefon aracılığı ile kullananların sayısı 59,1 milyon olurken aktif sosyal medya kullananların %98.5’ini oluşturması gözlerden kaçmadı.
C.1. Sosyal Medyada Reklamcılık için Kitle Profili

25-34 yaş arası grubu en yüksek orana sahipken onu 18-24 ve 35-44 yaş arası grupları takip ediyor. Erkeklerin oranı kadınlara göre biraz daha fazla olması da dikkat çeken kırılımlardan.
C.2. En Çok Hangi Sosyal Medya Platformlarını Kullandık?

Youtube %94.5 ile zirvede yer alırken Instagram, Whatsapp, Facebook ve Twitter onu takip eden sosyal medya platformları oldu. Linkedin kullanımı oranı %37.5, TikTok ise %32.2 olarak gerçekleşti. Bir diğer dikkat çeken platform ise Whatsapp’ın kararından sonra Telegram oldu. Telegram önümüzdeki dönemde pazarda daha da fazla payını arttırabilir.
C.3. Facebook: Kitleye Genel Bakış

Facebook erişilebilecek potansiyel kitlenin 38 milyon olduğunu bildirirken bu sayı 13 yaş üstündeki nüfusun %56.5’ini oluşturuyor. Çeyreklik değişime baktığımızda reklamların ulaştığı bu kitlede %2.7 ile 1 milyonluk büyüme gerçekleşmiş. Bu kitlenin %34.2’sini kadınlar, %65.8’ini ise erkekler oluşturuyor.
C.4. Youtube: Kitleye Genel Bakış

Youtube’da erişilebilecek kitle 50.6 milyon olurken 18 yaş üstü nüfusa baktığımızda %64.9 luk bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Kitle’nin %49.2’sini kadınlar, %50.8’ini erkekler oluşturuyor.
C.5. Instagram: Kitleye Genel Bakış

Instagram’da erişilebilecek potansiyel kitle 46 milyon olurken 13 yaş üstü toplam nüfusa baktığımızda %68.4lük bir oran karşımıza çıkıyor. Çeyreklik olarak %4.5 ile 2 milyonluk bir artış söz konusu. Kitle’nin %42.2’sini kadınlar %57.8’ini ise erkekler oluşturuyor.
C.6. Facebook Messenger: Kitleye Genel Bakış

Facebook Messenger’da potansiyel erişilebilecek kitle 21 milyon olurken 13 yaş üstü nüfusa baktığımızda %31.2lik bir oran karşımıza çıkıyor. Kitle’nin %32.4’ünü kadınlar %67.6’sını erkekler oluşturuyor.
C.7. Linkedin: Kitleye Genel Bakış

Linkedin’e geldiğimizde çeyreklik değişimde %3.2’lik büyüme ile 9.8 milyonluk potansiyel bir kitlenin varlığını görüyoruz. 18 yaş üstü nüfusa baktığımızda %16.2’lık bir oran karşımıza çıkıyor. Kitle’nin %32.5’ini kadınlar %67.5’ini erkekler oluşturuyor.
C.8. Snapchat: Kitleye Genel Bakış

Snapchat tarafında çeyreklik %14.4lük bir büyüme yani 1.4 milyonluk bir artış ile 11.1 milyonluk bir potansiyel kitle görmekteyiz. 13 yaş üstü nüfusa baktığımızda %16.5lik bir oran mevcut. Bu çeyreklik artışta Snapchat’in içerik üreticiler için açıkladığı destek programlarının etkisinin ülkemizde de hissedildiğini gözlemliyoruz. Kitle’nin %68.9’unu kadınlar %29.3’ünü ise erkekler oluşturuyor.
C.9. Twitter: Kitleye Genel Bakış

Twitter’da 13.6 milyonluk potansiyel bir kitle görmekteyiz. Çeyreklik dönemde %1.1’lik bir büyüme karşımıza çıkıyor. 13 yaş üstü nüfusa baktığımızda %20.2lik bir oran mevcut. Kitle’nin %13.4’ünü kadınlar %86.6’sını erkekler oluşturuyor.
D - MOBİL GENEL BAKIŞ

Mobil işletim sistemlerine baktığımızda karşımıza %83.9’luk bir oran ile Android dominantlığı ortaya çıkıyor. IOS’a baktığımızda ise %15.7’lik oranla karşılaşıyoruz.
D.1. Mobil Uygulamalarda Hangi Kategorileri Tercih Ettik?

Mobil uygulamalarda en çok dikkat çeken kategoriler mesajlaşma ve sosyal ağlar. Eğlence ve video uygulamaları da %87.1’lik ciddi bir orana sahip. Müzik uygulamaları %68.6, Oyun uygulamaları %61.1, Alışveriş uygulamaları %68.5, Harita uygulamaları %68.4, Bankacılık ve Finansal Hizmet uygulamaları %48.2, Sağlık, Fitness ve Beslenme uygulamaları %35.3, Flört ve Arkadaşlık uygulamaları %11.1’lik oranlarla karşımıza çıkıyor.
D.2. En Çok Hangi Mobil Uygulamaları Kullandık?

Whatsapp aktif kullanıcı bazında gelişmelere rağmen zirvede yer alırken Instagram ve Facebook onu izliyor. Trendyol, Sahibinden ve Hepsiburada gibi alışveriş uygulamaları listede kendine yer bulurken Kamu uygulamaları E-devlet ve HES uygulamaları da listeye dahil olmuşlar. Oyun tarafını incelediğimizde PUBG Mobil tahta oturduğunu görüyoruz.
D.3. En Çok İndirilen Mobil Uygulamalar Neler?

Her geçen gün TikTok Pazar payını arttırmaya devam ediyor. İndirme bazında zirvede yer alan TikTok’u Whatsapp ve HES uygulamaları izliyor. Pandemi’nin de etkisiyle piyasasını iyice genişleten Zoom’da listede kendine yer bulmuş. Oyun tarafında ise PUBG Mobil yine zirvede.
E - E-Ticaret Aktivitelerimize Genel Bakış

Satın alma amacıyla çevrimiçi olarak bir ürün veya hizmet arama oranı %89 olurken çevrimiçi bir perakende ya da mağazayı ziyaret oranı %89.5 oldu. Bir mobil telefon ya da tablet üzerinden alışveriş uygulaması kullanım oranı %68.5 olarak karşımıza çıkıyor. Verilere göre bir ürünün herhangi bir cihazdan online olarak alınma oranı %75 seviyelerindeyken bir mobil telefon kullanarak ürün alımı %54.8 oranında.
E.1. Kategori Bazında E Ticaret Büyümesi Ne Oldu?

2020 yılında Pandemi’nin de etkisiyle sektörlerin farklı oranlarda etkilendiğini görüyoruz. Seyahat ve konaklama’da %53.3’lük bir daralma karşımıza çıkarken Yemek ve Kişisel Bakım sektöründe %49.6’lık pozitif büyüme mevcut.
F - DİJİTAL PAZARLAMAYA GENEL BAKIŞ
F.1. Yeni Marka Keşfinde Hangi Kaynakları Kullandık?
Televizyon reklamları ufak bir farkla sosyal medya reklamlarının üstünde gözükse de genel listeye baktığımızda dijital dünyanın geleneksel araçlara olan üstünlüğünü görebiliyoruz. Arama motorları, Ürün ya da Marka websiteleri, Mobil ya da Tablet Uygulama reklamları gibi dijital araçlar önümüzdeki yıllarda daha da fazla pazar payına sahip olacak gibi duruyor.
F.2. Marka Araştırmasında Birincil Kaynaklarımız Neler Oldu?

Arama motorları hayatımızın bir gerçeği. Özellikle Google’a sordun mu gibi cümle dağarcığının hayatımızda kalıplaşması bile bunun varlığının bir kanıtı. Sosyal ağlar ise reklam iş birlikleri ve influencer etkisiyle hızla zirveye doğru çıkıyor.
F.3. Dijital Reklam Pazarı

2020 yılında tam 695.8 Milyon dolarlık bir harcama yapmışız dijital reklamlar için. Arama reklamları 253.5 Milyon dolarla zirvede yer alırken onu 203.7 Milyon dolarla sosyal medya reklamları, 116.7 Milyon dolarla dijital banner reklamları, 92.29 Milyon dolarla dijital video reklamları, 29.61 Milyon dolarla sınıflandırılmış reklamlar takip ediyor.
F.4. Dijital Reklam Pazarı’nda Büyüme

Dijital Reklam Pazarı %3.1’lik büyüme oranına sahipken en büyük artış %6.8 ile dijital video reklamları ve %6.5 ile sosyal medya reklamları tarafında gerçekleşti. Arama reklamları ise bu yönelimden negatif etkilenmiş gibi görünüyor.
SONUÇ:
Dijital dünyada veri bilimi çok önemli bir boyutlara ulaştı. Müşterilerimiz ve iş ortaklarımız için yaptığımız işlerde veri odaklı bir süreç ilerletirken birçok kaynaktan yararlanıyoruz. Özellikle sosyal medya içerik yönetimi ve dijital reklamlar veriler ışığında yapıldığında çok daha profesyonel bir boyut kazanırken markalar için çıktılar da bir o kadar pozitif oluyor.
Sizler de veri odaklı yaptığımız çalışmalarımızı inceleyebilir ve mükemmel işler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.